Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice în perioada 18 aprilie 2016 - 4 ianuarie 2017.

Foto

Contribuție

Domnului Dragoș Pâslaru îi pot fi recunoscute două contribuții esențiale la creșterea calității vieții profesionale a lucrătorilor din sănătate, ele calificându-l drept prieten al Sănătății:

  • Eliminarea unor inechități salariale, introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 (care a conținut și unele creșteri salariale). În cadrul numeroaselor întâlniri care s-au desfășurat pe tema elaborării acestui act normativ, domnul Dragoș Pâslaru s-a remarcat ca unul dintre puținii miniștri care sunt sensibili la prezentarea științifică a dovezilor, fiind receptiv la documentele prezentate de către experții Federației „Solidaritatea Sanitară”.
  • Eliminarea muncii forțate a medicilor și reglementarea adecvată a gărzilor
    • Eliminarea muncii forțate a medicilor: la solicitarea Federației „Solidaritatea Sanitară”, a fost introdus art. 3 alin. (6) din OUG nr. 20/2016.[1]

Coroborarea acestei prevederi cu libertatea de a încheia (sau nu) un al doilea CIM a generat libertatea de-a efectua sau nu gărzile suplimentare, respectiv posibilitatea de a negocia numărul orelor de gardă suplimentare efectuate.

  • Reglementarea adecvată a gărzilor. În calitate de ministru al Muncii, domnul Dragoș Pâslaru a făcut parte din echipa care a negociat, din partea Guvernului, revendicările medicilor din cadrul Protestului medicilor care efectuează gărzi organizat și desfășurat de Federația „Solidaritatea Sanitară” în perioada iulie-august 2016. Domnia sa a contribuit în mod semnificativ la înțelegerea încheiată, transpusă în actele normative (cel mai important fiind modificarea OMS nr. 870/2016), pe tema plății gărzilor medicilor cu tariful orar al salariului de bază și a reglementării unor aspecte adiționale privind desfășurarea gărzilor.

 Participând atât la negocierea formei OUG nr. 20/2016, cât și a actelor normative ce au transpus drepturile medicilor care efectuează gărzi, reprezentanții FSSR au apreciat atât rezultatele, cât și dovezile de profesionalism și implicare în rezolvarea problemelor de care a dat dovadă domnul Dragoș Pâslaru. Chiar dacă, în calitate de inițiatori și coordonatori ai protestelor medicilor din perioada iulie-august 2016, reprezentanții FSSR au avut de înfruntat și momente tensionate în raport cu domnia sa (amenințarea cu refuzul efectuării gărzilor generând foarte multă nemulțumire din partea oficialităților), aceștia au apreciat dârzenia cu care domnul Dragoș Pâslaru a apărat și argumentat punctul de vedere oficial. Reușita încheierii unei înțelegeri finale, care a rezolvat cea mai mare parte a problemei medicilor care efectuau gărzile suplimentare, este o dovadă clară a capacității de dialog social de care domnul Dragoș Pâslaru a dat dovadă, în calitate de ministru al Muncii.


[1] Art. 3 alin. (6) din OUG nr. 20/2016: Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.

5 1 vot
Evaluare contribuție
guest
1 Mesaj
Vechi
Noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vizualizează toate mesajele
Albu Sorinela

Multumim pt contributie!

Info proiect

Cartea de Onoare a prietenilor Sănătății nu este influențată de opțiuni sau preferințe politice. Criteriile de selecție nu includ apartenența politică, concentrându-se pe reușitele pe care fiecare dintre personalitățile amintite le-a avut.

În unele dintre cazuri, descrierile furnizate de către Federația „Solidaritatea Sanitară” din România sunt în mod vizibil diferite de ceea ce a reținut opinia publică despre situațiile prezentate. Deoarece avem acces atât la aspectele oficiale, cât și la o bună parte din abordările informale (în multe situații la baza rezolvării unor probleme au stat nenumărate ore de discuții informale purtate între reprezentanții FSSR și cei ai instituțiilor), suntem în măsură să scoatem la lumină contribuții până acum mai puțin știute.

Mai multe informații despre acest proiect puteți găsi aici.

Proiect lansat cu ocazia Conferinței Aniversare: Federația „Solidaritatea Sanitară” din România: 20 de ani de inovare, acțiuni bazate pe dovezi și reușite sindicale.

Copyright © 2022 F.S.S.R Un proiect al Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” susținut de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România