Ministru al Muncii în perioada 20 noiembrie 2018 - 4 noiembrie 2019 și în perioada 26 noiembrie 2021 - prezent.

Foto

Contribuție

Din contribuțiile domnului Marius-Constantin Budăi la creșterea calității vieții profesionale a lucrătorilor din sănătate reținem în primul rând implicarea, în calitate de ministru al Muncii, în rezolvarea problemei zilelor de concediu de odihnă suplimentare ale lucrătorilor din sănătate, negociate în cadrul contractului colectiv de muncă la nivel de sector. În contextul extrem de tensionat al negocierilor pe această temă cu Ministerul Sănătății și al refuzului sistematic (ce dura de cca. doi ani) din partea echipei de negocieri a MS, este de apreciat „neutralitatea binevoitoare” a ministrului muncii Marius-Constantin Budăi, care a lăsat la latitudinea părților aflate în negociere stabilirea numărului de zile de concediu suplimentar, deschizând astfel această posibilitate prevăzută deja de lege. Chiar dacă meritul rezolvării finale îl împarte cu ministrul Sănătății din acea vreme (și, evident, cu echipa de negociere ce reprezenta interesele profesioniștilor din sănătate), disponibilitatea la dialog și la interpretarea legii în acord cu spiritul ei și sensul dialogului social existent la nivelul U.E. a reprezentat o contribuție semnificativă la rezolvarea acestei probleme.

Tot din categoria meritelor poate fi reținută și contribuția la aplicarea prevederilor legii salarizării la 1 ianuarie 2019, care a determinat recuperarea unei părți din diferența de salarii pentru personalul nemedical și personalul auxiliar sanitar.

4.6 7 voturi
Evaluare contribuție
guest
0 Mesaje
Inline Feedbacks
Vizualizează toate mesajele

Info proiect

Cartea de Onoare a prietenilor Sănătății nu este influențată de opțiuni sau preferințe politice. Criteriile de selecție nu includ apartenența politică, concentrându-se pe reușitele pe care fiecare dintre personalitățile amintite le-a avut.

În unele dintre cazuri, descrierile furnizate de către Federația „Solidaritatea Sanitară” din România sunt în mod vizibil diferite de ceea ce a reținut opinia publică despre situațiile prezentate. Deoarece avem acces atât la aspectele oficiale, cât și la o bună parte din abordările informale (în multe situații la baza rezolvării unor probleme au stat nenumărate ore de discuții informale purtate între reprezentanții FSSR și cei ai instituțiilor), suntem în măsură să scoatem la lumină contribuții până acum mai puțin știute.

Mai multe informații despre acest proiect puteți găsi aici.

Proiect lansat cu ocazia Conferinței Aniversare: Federația „Solidaritatea Sanitară” din România: 20 de ani de inovare, acțiuni bazate pe dovezi și reușite sindicale.

Copyright © 2022 F.S.S.R Un proiect al Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” susținut de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România